Matkailu

Halsua – Luonnon keskellä -video

Halsuan luonto lumoaa

Soiden ja erämaiden Halsua löytyy Soidinkallion luontopolun varrelta. Tottumatonkin metsässä kulkija voi turvallisesti kokea erämaan rauhaa merkityillä poluilla ja pitkospuilla. Reitin varrella on Pikkumyllyn ja Soidinkallion laavut ja Lovelammella hirsikota tulentekopaikkoineen. Reitti on kokonaisuudessaan n. 18 km pituinen, mutta Soidinkallion laavulle ja Lovelammen kodalle pääsee kulkemaan myös Liedeksestä.

Halsuan kartalla voi valita (vasen yläkulma) näkymäksi opaskartan, v. 2022 ilmakuvan, asemakaavan tai v. 2022 peruskartan ja valita lisäksi vapaa-ajan ja liikunnan kohteita (esim. luontopolku, laavut, ladut yms.) näkyväksi.

Halsuan luontokohteita, samoin kuin muitakin nähtävyyksiä voi tarkastella myös seuraavassa linkissä:
Reittien ja matkailupalvelujen Keski-Pohjanmaan karttasovellus

Suomenselän erämailta löytyy kauniita lampia ja suonäkymiä. Siellä voi kohdata peuratokan ja muita eläimiä. Syyskesän marjat ja sienet odottavat poimijaansa. Kalapaikkoja löytyy niin kesällä kuin talvella mm. Pahkajoelta sekä Venetjärven tekojärveltä ja Halsuanjärveltä. Venetjärven rannalla on myös kota ja veneenlaskupaikka. Laavuja on Ahonsaaressa  ja Isonnevansaaren lintutornille menevällä reitillä.

Valaistut ladut ja kuntopolut Käpylän urheilualueella (Isoharju), Ylikylässä ja Kanasessa ovat käytettävissä ympäri vuoden. Metsäluontoon vedettyjä latuja ja retkipolkuja löytyy liikkujille eri kylillä. Moottorikelkkailun solmukohta on Halsualla Halsuan Helmen leirintäalueella. Sieltä on yhteydet moneen suuntaan. Pelkästään Halsualla on moottorikelkkareittiä yli 150 km.

Halsuan kylien ja maatilojen hyvin hoidettu viljely- ja kulttuurimaisema on maaseutua parhaimmillaan. Laiduntavat lehmät ja hevoset kuuluvat Halsuan kesään. Jokakesäiset Miljoonaravit vetävät runsasti väkeä kauempaakin.

Metsän aarteiden ja vartijoiden reitti

Otsakkeessa on linkki reitille.

Lestijärveltä Halsualle kulkevalla reitillä voi tutustua monenlaisiin kohteisiin, jotka liittyvät metsien hyödyntämiseen ja metsien käytön valvontaan. Reitin lähtöpaikka on Lapin talo Lestijärvellä, mutta reitille voi lähteä myös toisesta suunnasta, Halsualta.

Reitiltä löytyvät mm. Halsuan Kotiseutumuseo, Töppösen luolikko, Länttäpatin metsänvartijatila ja Maalarin hauta.

Töppösen luolikot

TöppönenOtsakkeessa on linkki luolikolle.

Töppösen luolikkoalue on suuri muinaisranta, joka on syntynyt viime jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä. Töppösen luolikot sijaitsevat Karhukorven ja Ylikylän takamaastossa ja kokonaisuudessaan tämä 7,5 neliökilometrin kokoinen muinaisranta-alue on eteläisen Suomen suurin. Kivikoita kutsutaan täälläpäin luolikoiksi ja niitä löytyy muualtakin Halsualta, mutta ne eivät ole niin laajoja kuin Töppösen luolikot.

Luolikoille pääsee Ylikylän perältä opasteita pitkin. Sinne johtaa hyvät pitkospuut ja perillä on tulentekopaikka.

Perennapuisto (ei akt.)

Otsakkeessa on linkki Perennapuistoon.

Puisto sijaitsee Halsuan keskustassa Kunnanviraston ja Liikekeskuksen välisellä alueella.

Halsuan kulttuurikohteet vievät ajassa taaksepäin

Halsuan kirkko

Vuonna 1826 valmistuneen kirkon suunnitteli Heikki Kuorikoski ja rakennustyötä johti hänen poikansa Jaakko, joka oli tuolloin vasta 17-vuotias. Halsuan kirkko on pohjaltaan tasavartinen ristikirkko, jonka keskustassa on kupoli. Kupolin yläpuolella on ulkonäöltään huvimajaa muistuttava ns. kattolyhty. Kupoli muistuttaa taivaasta, kattolyhty kertoo maailman valosta, Vapahtajasta. Huvimaja kertoo taas sydämen hyveistä. Kirkkoon mahtuu 450 henkilöä ja se on rakennettu Kauppisen harjulle, josta avautuu näköala peltoaukeamille ja Halsuanjärvelle

Kirkon vierellä on vuonna 1882 valmistunut kellotapuli, vuonna 1858 tehty lainamakasiini (nykyisin Muinaisaitta) sekä vanha ns. puuhauta. Hautausmaa sankarihautoineen on kirkon vieressä, samoin Halsua-talo ja seurakuntatalo. Kirkon ympäristössä on paljon muistomerkkejä, mm. Talvi- ja jatkosodan, kansalaissodan,  sotaanlähdön, kotirintamanaisten, evakoiden ja nälkään kuolleitten muistomerkit sekä Viljami Kalliokosken patsas.

Katso panoraamaesitys kirkkomaalta (QuickTime)

Halsua-talo ja Viljami Kalliokoski -museo

Halsua-talossa on avara tupa, jossa voi järjestää kokouksia, näyttelyitä ja perhejuhlia. Talossa on myös Viljami Kalliokoski -museo ja pihamaalla hänen muistomerkkinsä. Maanviljelysneuvos Viljami Kalliokoski (1894-1978) oli halsualainen talonpoika ja merkittävä keskipohjalainen vaikuttaja, poliitikko ja valtiomies. Viljami Kalliokoski toimi mm. kansanedustajana 41 valtiopäivillä, eduskunnan I varapuhemiehenä, maatalousministerinä, Maalaisliiton puheenjohtajana ja Pellervo-Seuran toimitusjohtajana sekä kirkkohallituksessa kirkkoneuvoksena.

Kotiseutumuseo

Otsakkeessa on linkki museolle.

Meriläisen kylällä sijaitseva kotiseutumuseo on laajudeltaan ainutlaatuinen kokonaisuus. Erilaisia kohteita ja rakennuksia on kaikkiaan 25 ja kerättyjä esineitä ja työkaluja peräti yli 3 000.

Majoituskohteet

Camping Halsuan Helmi Lomailijan keidas sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Halsuanjärven rannalla. Saunat ovat vieraiden käytössä ja poreamme on vuokrattavissa yksityiskäyttöön. Saunamaailman uudistukset aukeavat kesäkuussa. Talvikaudella iso sauna lämpiää päivittäin ja avanto on auki. Myös paljun vuokraaminen on mahdollista ympäri vuoden. Alueella on yöpyjien käytössä useita grillauspaikkoja, keittiö ja keittokatoksia. Päärakennuksesta löytyy Ravintola Helmi, kahvila sekä campingalueen vuokraustoiminta. …

Muut palvelut

Alla on erilaisia palveluita Halsualla (majoituskohteet on omalla sivullaan). Otsakkeissa on pääsääntöisesti linkki tarkempiin tietoihin kohteen omalla sivulla, josta alla on vain lyhennelmä. Palveluhaku Kaustisen seutukunnan yrityksistä. Opaskartta Opaskartan lisäksi sivustolta löytyy mm. ilmakuva Halsuan alueelta, kirkonkylän asemakaava, nykyinen ja 60-luvun peruskartta, ladut,  lintutorni, luontopolku, laavut ja kodat  Opaskartta Uimaranta Halsuan uimaranta sijaitsee Järvitien päässä …

Töppösen luolikot

Kuvat Markku Jyrkkä Karhukorven ja Ylikylän takamaastossa sijaitseva Töppösen luolikko on eteläisen Suomen suurin rakkakivikkoalue, jonka kokonaislaajuus soineen ja metsäsaarekkeineen on yli 7,5 neliökilometrin verran. Kivikoita kutsutaan täälläpäin luolikoiksi ja niitä löytyy muualtakin Halsualta, mutta ne eivät ole niin laajoja kuin Töppösen luolikot. Nimi Töppönen on arvoitus, se esiintyy myös muualla Perhonjokilaaksossa erikoisen kivimuodostelman yhteydessä, mutta …