Matkailu

Halsuan luonto lumoaa

Soiden ja erämaiden Halsua löytyy Soidinkallion luontopolun varrelta. Tottumatonkin metsässä kulkija voi turvallisesti kokea erämaan rauhaa merkityillä poluilla ja pitkospuilla. Reitin varrella on Liedeksessä laavu ja Lovelammella hirsikota tulentekopaikkoineen. Reitti on kokonaisuudessaan n. 18 km pituinen, mutta Soidinkallion laavulle ja Lovelammen kodalle pääsee kulkemaan Liedeksestä.

Suomenselän erämailta löytyy kauniita lampia ja suonäkymiä. Siellä voi kohdata peuratokan ja muita eläimiä. Syyskesän marjat ja sienet odottavat poimijaansa. Kalapaikkoja löytyy niin kesällä kuin talvella mm. Pahkajoelta sekä Venetjärven tekojärveltä ja Halsuanjärveltä. Venetjärven rannalla on myös uusi kota ja veneenlaskupaikka ja Isonnevansaaressa on lintutorni.

Halsuan kylien ja maatilojen hyvin hoidettu viljely- ja kulttuurimaisema on maaseutua parhaimmillaan. Laiduntavat lehmät ja hevoset kuuluvat Halsuan kesään. Jokakesäiset Miljoonaravit vetävät runsasti väkeä kauempaakin.

Valaistut ladut ja kuntopolut Käpylän urheilualueella (Isoharju), Ylikylässä ja Kanasessa ovat käytettävissä ympäri vuoden. Metsäluontoon vedettyjä latuja ja retkipolkuja löytyy liikkujille eri kylillä. Moottorikelkkailun solmukohta on Halsualla Masalan lomakylässä. Sieltä on yhteydet moneen suuntaan. Pelkästään Halsualla on moottorikelkkareittiä yli 150 km.

Töppösen luolikot

TöppönenTöppösen luolikkoalue on suuri muinaisranta, joka on syntynyt viime jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä. Töppösen luolikot sijaitsevat Karhukorven ja Ylikylän takamaastossa ja kokonaisuudessaan tämä 7,5 neliökilometrin kokoinen muinaisranta-alue on eteläisen Suomen suurin. Kivikoita kutsutaan täälläpäin luolikoiksi ja niitä löytyy muualtakin Halsualta, mutta ne eivät ole niin laajoja kuin Töppösen luolikot.

Luolikoille pääsee Ylikylän perältä opasteita pitkin. Sinne johtaa hyvät pitkospuut ja perillä on tulentekopaikka. Tutustu Töppösen luolikoihin sen omilta sivuilta

Perennapuisto

”Kotipuutarhurin paratiisi” Perennapuisto sijaitsee Halsuan keskustassa kunnantalon ja Kotipesän välisellä alueella. Puistossa voit tutustua yli 600 perennalajiin. Lue lisää Perennapuistosta sen omilta sivuilta.

Halsuan kulttuurikohteet vievät ajassa taaksepäin

Halsuan kirkko

Vuonna 1826 valmistuneen kirkon suunnitteli Heikki Kuorikoski ja rakennustyötä johti hänen poikansa Jaakko, joka oli tuolloin vasta 17-vuotias. Halsuan kirkko on pohjaltaan tasavartinen ristikirkko, jonka keskustassa on kupoli. Kupolin yläpuolella on ulkonäöltään huvimajaa muistuttava ns. kattolyhty. Kupoli muistuttaa taivaasta, kattolyhty kertoo maailman valosta, Vapahtajasta. Huvimaja kertoo taas sydämen hyveistä. Kirkkoon mahtuu 450 henkilöä ja se on rakennettu Kauppisen harjulle, josta avautuu näköala peltoaukeamille ja Halsuanjärvelle

Kirkon vierellä on vuonna 1882 valmistunut kellotapuli, vuonna 1858 tehty lainamakasiini (nykyisin Muinaisaitta) sekä vanha ns. puuhauta. Hautausmaa sankarihautoineen on kirkon vieressä, samoin Halsua-talo ja seurakuntatalo. Kirkon ympäristössä on paljon muistomerkkejä, mm. Talvi- ja jatkosodan, kansalaissodan,  sotaanlähdön, kotirintamanaisten, evakoiden ja nälkään kuolleitten muistomerkit sekä Viljami Kalliokosken patsas.

Katso panoraamaesitys kirkkomaalta (QuickTime)

Halsua-talo ja Viljami Kalliokoski -museo

Halsua-talossa on avara tupa, jossa voi järjestää kokouksia, näyttelyitä ja perhejuhlia. Talossa on myös Viljami Kalliokoski -museo ja pihamaalla hänen muistomerkkinsä. Maanviljelysneuvos Viljami Kalliokoski (1894-1978) oli halsualainen talonpoika ja merkittävä keskipohjalainen vaikuttaja, poliitikko ja valtiomies. Viljami Kalliokoski toimi mm. kansanedustajana 41 valtiopäivillä, eduskunnan I varapuhemiehenä, maatalousministerinä, Maalaisliiton puheenjohtajana ja Pellervo-Seuran toimitusjohtajana sekä kirkkohallituksessa kirkkoneuvoksena.

Kotiseutumuseo

Meriläisen kylällä sijaitseva kotiseutumuseo on laajudeltaan ainutlaatuinen kokonaisuus. Erilaisia kohteita ja rakennuksia on kaikkiaan 25 ja kerättyjä esineitä ja työkaluja peräti yli 3 000. Tutustu paremmin kotiseutumuseoon sen omilla sivuilla.