Perennapuisto

Perennapuisto

Kotipuutarhurin paratiisi

Perennapuisto ja perennalajien eli monivuotisten ruohovartisten koristekasvien esittelypuisto. Puisto on matkailukohde, joka tarjoaa kevään, kesän ja syksyn aikana värikkäitä elämyksiä niin turisteille, tutkijoille kuin kuntalaisille satojen perennalajikkeiden muodossa. Perennapuiston kukkiva ilme muuttuu kasvukauden aikana eri lajikkeiden puhjetessa kukkaan monimuotoiseksi väriloistoksi.

Puiston penkillä voi kiireettä ihastella eri lajien yksittäistä kauneutta sekä myös eri lajikkeiden kukkaloiston harmoniaa puiston suihkulähteen rauhallisen solinan säestämänä. Tarkasteltavana on runsas lajitelma kivikko-, kosteikko- ja ryhmäperennoja sekä joitakin pensas- ja puulajikkeita. Paitsi värikäs matkailukohde puisto on myös tutkimus- ja koealue uusille lajikkeille.

Tällä hetkellä perennapuistosta löytyy yli 600 eri perennalajiketta, joissa on runsaasti uusia lajikkeita ja myös harvinaisuuksia. Lajivalikoimasta löytyy paitsi tavallisimpia lajikkeita niin myös vanhoja, jo osin unohdettuja perennoja, joita ennen vanhaan löytyi ”mummon mökkien” pihoista. Näitä maakunnan jo harvinaiseksi käyneitä perinnekasveja on puistossa esillä kattava lajitelma.

Perennapuiston väriloisto muuttuu jatkuvasti eri lajien puhjetessa kukkaan lajikkeille tyypilliseen kukinta-aikaan. Nähtävää riittää keväästä syksyyn. Halsuan perennapuistossa pääsee tutustumaan  monien muiden lajien lisäksi esimerkiksi erilaisten jaloritarikannusten, maariankellojen, syysleimujen, väriminttujen, tähkätädykkeiden, ketoneilikoiden sekä sarviorvokkien näyttäviin kukintoihin.

Puisto on kooltaan 0,7 hehtaaria ja sijaitsee kunnantalon ja liikekeskuksen välissä.  Perennapuiston toteutti vuosina 1997-2000 Perennaario-hanke, joka oli pääosin Työvoima- ja elinkeinokeskuksen rahoittama, muina osapuolina ovat Halsuan kunta sekä kasvit toimittanut Venetjärven Taimisto. Puistolla ei ole aukioloaikoja eikä pääsymaksua, joten siihen pääsee tutustumaan kävijälle parhaaseen aikaan. Sisäänkäynti puistoon on Kotikuluman piha-alueelta.

Tervetuloa Halsualle ja Perennapuistoon!