Kuva: Heikki Polso

Kuva: Heikki Polso

Halsuan kotiseutumuseo sijaitsee Meriläisen kylässä, vajaat kolme kilometriä Halsuan kuntakeskuksesta Kaustisen suuntaan.

Museoalue on ainutlaatuinen kokonaisuus

Museoalue esittelee talonpoikaisperinteen kehitystä 1700 -luvulta lähtien. Upeat pihapiirit ja rakennukset ainutlaatuisine esineistöineen vievät ihmisen entisaikojen elämään.

Alueella on rakennuksia kaikkiaan 22. Päärakennus, Palolan tupa, on vuodelta 1890 ja Kraatarintupa on rakennettu vuonna 1820. Renkitupa (kahvio) on tehty vanhoista hirsistä. Muita rakennuksia ovat mm. riihi, navetta/talli, tuulimylly ja paja sekä savusauna. Lisäksi alueella on lukuisa määrä erilaisia aittoja. Erilaisia esineitä ja työkaluja on luetteloitu jo yli 3 000 kappaletta! Museoaluetta pidetään kunnossa talkoilla ja Halsuan kunnan palkkaamien kesätyöntekijöiden voimin sekä museoviraston avustuksella.

Museo on säännöllisesti avoinna kesäkuukausina ja muina aikoina sopimuksen mukaan.  Renkituvassa on kahvio ja rakennusta käytetään kokous – ja juhlatilana. Museoalueella on mahdollista järjestää erilaisia yleisötilaisuuksia tai näyttelyitä.