Halsua-viikon kesäilta museolla 1980-luvun lopulla

Pian Antti Kujalan alettua kerätä 1986 ostamansa Kraatarintuvan ympärille museotavaraa ja -rakennuksia kyläläiset nimittivät paikan Antin museoksi. Halsua-viikon kesäilta Antin museolla joskus 1980-luvun lopulla. Kuva Antti Kujalan jäämistöstä.

Museoalueen rakentuminen sai alkunsa Antti Kujalan harrastuksesta hänen jouduttuaan sydänvaivojen vuoksi sairaseläkkeelle. Vuonna 1986 hän osti ns. Kraatarintuvan ja siihen kuuluvan varaston Alvari Meriläisen perikunnalta. Tupaan alkoi kuin itsestään kerääntyä vanhaa tavaraa ja pihaan vanhoja rakennuksia. Niin sai alkunsa ”Antin museo”.

Vuonna 1987 Halsuan kunnan kotiseutu- ja kulttuurilautakunnan toimesta hankittiin Antin museon vierestä määräala museoladon rakentamista varten. Tarkoituksena oli saada suojaan sellaista vanhaa esineistöä, joka ei mahtunut Muinaisaittaan. Hiukan tämän jälkeen lautakunta päätyi tilaamaan Pohjanmaan museolta suunnitelman kokonaista ulkomuseoaluetta varten.

Vanhaa arvostavana sekä kovana puuhamiehenä Antti keräsi lähialueilta huonekaluja, tavaraa ja rakennuksia ystäviensä ja silloisen kotiseutu- ja kulttuurilautakunnan avustuksella. Vain muutamassa vuodessa Antti sai hankituksi, rahoitetuksi ja kootuksi kaiken sen mistä nykyinen museoalue koostuu. Vuonna 1993 kunta osti Antin museon osaksi Halsuan kotiseutumuseota.

Nykyinen kotiseutumuseon kokonaisuus käsittää ”Antin museon” puolella 12 rakennusta ja ”kunnan” puolella 10 rakennusta. Suuri osa kunnan museon rakennuksista ja esineistä on saatu lahjoituksena lähialueen kuntien asukkailta.