Kotiseutumuseo

Halsuan kotiseutumuseo sijaitsee keskellä vireää Meriläisen kylää. Museoalue esittelee talonpoikaisperinteen kehitystä 1700 -luvulta alkaen. Upeat pihapiirit ja rakennukset ainutlaatuisine esineistöineen vie ihmisen lähelle entisaikojen elämää. Museo on avoinna kesäaikana ja muulloin sopimuksen mukaan. Museolla on mahdollisuus järjestää erilaisia tilaisuuksia tai näyttelyitä.

Museoalueen synty

Museoaluetta ei ole koskaan varsinaisesti perustettu. Vuonna 1986 Antti Kujala osti ns. Kraatarin tuvan ja siihen kuuluvan varaston. Tupaan alkoi kuin luonnostaan kerääntyä vanhaa tavaraa ja pihaan vanhoja rakennuksia. Niin sai alkunsa ”Antin museo”.

Vuonna 1987 Halsuan kunta osti naapuritilasta määräalan kotiseutu- ja kulttuurilautakunnalle museoladon rakentamista varten. Tarkoituksena oli saada suojaan sellaista vanhaa esineistöä, joka ei mahtunut Muinaisaittaan. Tämän jälkeen lautakunta tilasi Pohjanmaan museolta suunnitelman laajemmasta museokokonaisuudesta. Vuonna 1993 kunta osti ”Antinmuseon” osaksi Halsuan kotiseutumuseota.

Nykyisin museoalueella on yli 20 rakennusta ja tuhansia esineitä, jotka on saatu lahjoituksina lähialueen kuntien asukkailta.

Katso panoraamaesitys museolta (QuickTime)

Lue lisää Halsuan kotiseutumuseon uusilta kotisivuilta!

Museo on avoinna kesäisin

ke – pe   klo 12-18
la            klo 12-16
su           klo 12-18

Muina aikoina sopimuksen mukaan.
Kyselyt Halsuan kunta, puh. 040 680 2211 tai Timo Marjusaari 040 718 3688